Multimetrul este un tip de instrument electronic si este una dintre cele mai utilizate piese de echipamente electronice de testare de catre inginerii si tehnicienii electronici.
Multimetrul este acel dispozitiv electronic care ne ajuta sa masuram rezistenta electrica, dar si tensiunea si intensitatea curentului electric. Alegerea unui multimetru ne poate duce cu gandul la alegerea unui multimetru analogic, care are pretul mai convenabil, chiar daca precizia lui este foarte buna, in limitele tehnologice ale acestui produs. Este foarte important sa facem o inventariere a functiilor de care avem nevoie si sa verificam daca ele corespund cerintelor noastre, multimetrul analogic avand o gama mult mai restransa de functii, mai ales speciale.
Unde se foloseste un multimetru?
Aceasta include aplicatii de masurare a timpului si a frecventei, adica masurarea timpului si a frecventei rapide. Un multimetru digital poate fi util si atunci cand se masoara rezistenta, inclusiv masurarea rezistentei cu un curent constant, masurarea rezistentei cu o tensiune constanta si un micro ohmmetru. Masuratorile curente pot fi un alt motiv pentru care este necesar un multimetru, cum ar fi masuratorile reale RMS AC si DC.
In plus, masurarea tensiunii este un alt exemplu de moment in care un multimetru isi arata valoarea, cum ar fi masurarea medie de varf la varf si DC, precum si masurarea DC de valoare mica si mare. In cele din urma, nu putem trece cu vederea aplicatiile de mediu si temperatura, de exemplu, temperatura interna a DMM si statiile meteorologice cu costuri reduse. Cand iei in considerare toate acestea, nu este greu de inteles de ce acesta este unul dintre cele mai utilizate instrumente de testare astazi.
Cum functioneaza un multimetru digital?
Pentru a intelege cum functioneaza un multimetru digital, mai intai trebuie sa explicam componentele unui astfel de produs. Pe interfata, veti observa de obicei patru componente. Primul este afisajul, prin care puteti vizualiza citirile masuratorilor. Aveti apoi butoanele care pot fi folosite pentru a alege diferite functii, iar acestea pot varia in functie de tipul de model pe care il alegeti. A treia parte a dispozitivului este comutatorul sau cadranul rotativ, care este pentru alegerea valorilor primare de masurare, adica ohmi, amperi sau volti. Aveti apoi mufele de intrare, unde veti introduce cablurile de testare.
Cum aleg un multimetru digital?
Cand sunteti in cautarea celui mai bun multimetru digital pentru nevoile dvs., locul evident pentru a incepe este sa va dati seama pentru ce aveti nevoie de acest instrument. Deoarece un multimetru digital este un instrument de testare foarte versatil, poate fi folosit pentru multe lucruri diferite. Prin urmare, trebuie sa va ganditi daca cautati un astfel de instrument pentru uz profesional cu norma intreaga sau daca il veti folosi doar ocazional. Acest lucru va v-a ajuta sa determinati daca aveti nevoie sau nu de niveluri extrem de ridicate de fiabilitate si acuratete. Cand vine vorba de achizitionarea unui multimetru digital pentru uz profesional, acestea sunt calitati la care pur si simplu nu veti putea face compromisuri.