Ori de cate ori poti oferi o garantie la contractarea unui imprumut, poti obtine dobanzi mai bune si un plan de rate mai atractiv. Prin urmare, cei care au o proprietate, o pot folosi la obtinerea unui imprumut. Dar ce este mai bine de facut: o refinantare sau o ipoteca?
Atat una, cat si cealalta sunt modalitati foarte populare in randul proprietarilor de case care trebuie sa imprumute bani. Cu toate acestea, fiecare are caracteristicile sale specifice. Ambele folosesc proprietatea drept garantie, ceea ce le face printre cele mai sigure tipuri de imprumuturi, in principal din cauza faptului ca imprumutatul va avea o mare pierdere daca nu plateste ratele.
Deci pe care sa o alegi: refinantare sau ipoteca?
Ipoteca este un imprumut care se face cu garantia proprietatii. De obicei, au dobanzi mai mici si un termen foarte lung de platit, care poate ajunge la 20 de ani. Este o modalitate birocratica, intrucat necesita un act public si accepta doar imobile ca garantie.
Daca proprietarul nu plateste datoria, acesta poate pierde proprietatea, iar institutia creditoare este autorizata sa scoata proprietatea la licitatie. Acest proces poate dura pana la 5 ani.
Mai multe banci din Romania au incetat sa mai acorde credite ipotecare din cauza barierelor legale cu care s-au confruntat si a dificultatii de a recupera activul atunci cand datoria nu este platita.
Cand iei o ipoteca, proprietarul pastreaza proprietatea la el, precum si proprietatea asupra acesteia. Adica daca ipotechezi apartamentul, acesta nu devine proprietatea bancii si ramane pe numele tau.
Exista 3 tipuri de credite ipotecare:
Conventionala: tipul cel mai comun si care apare atunci cand un debitor incheie un contract cu un creditor din propria vointa;
Judiciar: are loc prin ordin al justitiei. Foarte frecvente in cazurile de condamnare cu valori care trebuie rambursate;
Legal: tip specific oferit creditorilor, cum ar fi copii si mostenitori. De asemenea, se face de obicei prin hotarare judecatoreasca.
Ce este necesar pentru a ipoteca o proprietate?
Pentru a ipoteca o proprietate, trebuie sa oferi activul drept garantie institutiei financiare care accepta acest tip de tranzactie.
Dupa incheierea acordului, ipoteca este inregistrata la Oficiul Registrului Imobiliar unde este inregistrata proprietatea. Numai proprietarul poate indeplini aceasta sarcina.
Exista unele banci care inca mai fac credite ipotecare, verific-o pe a ta pentru a afla mai multe despre asta.
Ce se intelege prin refinantare credit ipotecar?
Refinantarea este, de asemenea, un tip de imprumut, cunoscut sub numele de garantie fiduciara. Spre deosebire de un credit ipotecar, refinantarea accepta si vehicule si alte active drept garantie.
Este o modalitate mai putin birocratica deoarece nu are nevoie de act public. In plus, spre deosebire de ipoteca, proprietatea folosita ca garantie in refinantare este instrainata, adica legata de institutia creditoare.
Proprietatea este inca pe numele proprietarului, dar inregistrarea include instrainarea fiduciara. Prin urmare, proprietarul poate continua sa foloseasca proprietatea, avand-o in posesia sa directa, dar nu o poate vinde sau folosi din nou drept garantie intr-un alt tip de imprumut.
In cazul in care imprumutatul nu plateste datoria, proprietatea devine integral detinuta de institutie, care o poate si scoate la licitatie, iar acest pas este mult mai putin birocratic decat ipoteca, durand aproximativ 9 luni. Acestea sunt partile cele mai importante de inteles atunci cand se cere un credit ipotecar dobanda fixa!