Ce sunt infecțiile nosocomiale și cum pot fi ele prevenite

În principiu, unitățile sanitare ar trebui să fie locuri sigure, care nu ne pot sănătatea în pericol. Realitatea este, în unele cazuri, departe de acest deziderat, și nu de puține ori din cauza microbilor, a virușilor și a germenilor dobândiți în urma spitalizării mulți pacienți și-au pierdut chiar viața. Da, am decis să îți vorbim despre infecțiile nosocomiale, cauzele pentru care își fac apariția și mai ales, cum pot fi ele prevenite și îndepărtate.

Și totuși, ce sunt infecțiile nosocomiale

Se presupune că atunci când folosești dezinfectanti medicali infecțiile nosocomiale, sau intraspitalicești cum mai sunt ele numite sunt ținute la distanță. Din păcate, în multe dintre unitățile sanitare de la noi din țară, din varii motive, nu sunt respectate așa cum trebuie măsurile de igienă, sterilizare, igienizare și multe altele.

Factori ce favorizează apariția infecțiilor nosocomiale

Există mai mulți factori de risc care favorizează apariția acestor infecții care pot pune în pericol starea de sănătate, sau chiar viața pacienților. În primul rând, este vorba de anumite obiecte contaminate cu care pacienții intră în contact. Riscul este cu atât mai ridicat cu cât vine vorba despre răni deschise sau plăgi. Din acest motiv, folosirea de dezinfectanți autorizați Ministerul Sănătății pentru suprafețe sau instrumentar medical este o cerință peste care nu se poate trece.

Prevenirea infecțiilor intraspitalicești și cât de importantă este curățenia

Din păcate, este imposibil să asiguri un medic 100% septic și de aceea niciodată riscul contaminării unor infecții nosocomiale nu va fi complet eradicate niciodată. Totuși, atunci când sunt respectate regulile sanitare aflate în vigoare, sunt folosiți dezinfectanti autorizati 2022, iar măsurile de igienă și nu numai vor fi respectate atât de pacienți, cât și de cadrele medicale, numărul acestor infecții va fi mult mai redus.

Curățenia simplă nu este suficientă

Atunci când vine vorba despre curățenia din unitățile sanitare putem vorbi despre ea ca fiind esențială, dar nu suficientă. Această operațiune trebuie să fie efectuată în fiecare zi, cu maximum de responsabilitate de personalul de specialitate. În acest scop, acestuia trebuie să i se pună la dispoziție toate produsele de curățenie de care are nevoie, detergenți profesionali, precum și dezinfectanți buni, pentru ca în acest fel să se distrugă cât mai multe dintre bacteriile, microbii, virusurile și fungi care își pot face simțită prezența aici.

Colectarea deșeurilor

De asemenea, nu trebuie neglijată nici colectarea în mod corect a deșeurilor medicale. Aceasta se va face respectând cu strictețe regulile aflate în vigoare, astfel încât toate aceste deșeuri să nu intre în contact unele cu altele, dar nici cu alte suprafețe pentru a deveni un risc pentru pacienți sau cadrele medicale.

Covorașe antibacteriene

Folosirea de covorașe antibacteriene aflate la intrarea în spital sau chiar în unele secții și chiar a blocurilor operatorii contribuie și ele din plin la prevenirea multor infecții intraspitalicești, în sensul că multe bacterii, viruși sau germeni sunt mult mai ușor anihilate așa.

Reguli pentru pacienți și aparținători

Dar prevenirea infecțiilor nosocomiale nu trebuie privită ca pe o sarcină de lucru doar a personalului medical. La rândul lor, pacienții și aparținătorii lor trebuie să respecte anumite reguli, iar o igienă cât mai bună este prima dintre ele. Se știe că suprafețele și obiectele dintr-o unitate sanitară se contaminează rapid de către persoanele care se află în spital, în special pentru că igiena mâinilor nu este realizată în mod corect. Nici pacienții și nici cei care vin în vizită la cei internați nu își pot așeza gențile sau sacoșile pe patul celor bolnavi sau pe noptiere. De asemenea, le este interzis să atingă ustensilele medicale, mesele de tratament, echipamentele sau aparatura medicală.

Fără plante și alimente perisabile

Niciodată pacienții nu au voie să păstreze în cameră – inclusiv atunci când sunt cazați într-o rezervă, plante sau alimente perisabile. Regulile unității sanitare în acest sens trebuie respectate cu mare strictețe.

Vizitorii sunt sfătuiți să respecte orele de vizită, dacă există amenajat un culoar pe care aceștia îl pot străbate și, dacă este nevoie, trebuie să poarte echipament de protecție.

Reguli pentru personalul medical

La rândul său, personalul medical dar și cel auxiliar are propriile reguli care trebuie respectate. În primul rând, este vorba despre sterilizarea și dezinfectarea realizate în mod corect a echipamentelor și a ustensilelor medicale. Se va folosi dezinfectant pentru suprafețe și din cel profesional în cazul instrumentarului medical. Igiena corectă este esențială, iar a mâinilor în special este obligatorie. Se vor folosi în acest sens apă și săpun, dar și dezinfectanți profesionali pentru mâini. Înainte și după fiecare contact cu pacienții aceste măsuri sunt obligatorii. Se va purta în mod obligatoriu echipamentul de lucru corespunzător și se vor respecta toate regulile sanitare aflate în vigoare.

Nu trișați și nici nu încălcați regulile

Chiar dacă uneori nu au urmări grave, infecțiile nosocomiale trebuie cât mai mult prevenite. Dacă tu ai reușit să scapi cu bine, un alt pacient, cu un sistem imunitar mult mai slăbit ar putea plăti cu viața neglijența ta, a altor pacienți, a vizitatorilor sau a unor cadre medicale sau auxiliare. Prin urmare, respectă toate regulile și totul va fi mult mai simplu. În cazuri grave, este posibil ca măsurile de prevenție să fie unele mult înăsprite și să se aplice unele regulamente mult mai stricte. Și, nici să nu uităm că folosirea conform recomandărilor producătorilor a dezinfectanților profesionali avizați de Ministerul Sănătății nu este o opțiune, ci o obligație. Atât pacienții, cât și vizitatorii lor trebuie să se supună regulilor unității sanitare!