Cum ALEGEM ANVELOPELE – La ce trebuie sa fim atenti?

Chiar dacă iarna încă nu se lasă dusă din anumite zone ale țării, odată cu încâlzirea vremii, șoferii trebuie să ia în calcul echiparea eficace a mașinii pentru vacanțele mult așteptate. Alegerea anvelopelor  potrivite tipului de climă și de drum este una dintre cele mai importante etape din pregătirea mașinii, iar de decizia luată depinde siguranța ta și a familiei tale.

Atunci când alegem anvelopele, fie că sunt anvelope de iarnă, fie că sunt anvelope de vară, trebuie să ținem cont atât de legislația țării în care circulăm, cât mai ales de specificațiile din cartea mașinii, detaliile tehnice privind jantele și cauciucurile.

Nu trebuie să fii expert ca să faci alegerea cea mai bună, este important însă să ai câteva cunoștințe de bază. În primul rând, este necesar să afli cum sunt interpretate simbolurile (cifre și litere) de pe anvelope.   

De exemplu, dacă citiți 195/65/R15 91H, aceasta înseamnă:

  1. Lățimea anvelopei (în milimetri) – 195;
  2. Tipul construcției (R pentru radială, D pentru diagonală și B pentru centurată / belted);
  3. Diametrul roții – 15 (în inch);
  4. Indicele de viteză – H;
  5. Raportul – 65, reprezintă raportul dintre înălțimea secțiunii transversale a anvelopei și lățimea acesteia;
  6. Indicele de sarcină sau indice de greutate: 91, care indică sarcina maximă măsurată pe care o poate sustine o anvelopă la presiunea optimă de umflare.

Toate informațiile sunt acum disponibile cu suportul profesionist al specialiștilor în anvelope de la Vadrexim. Nu uitați, pentru a circula în condiții de siguranță maximă, este recomandat să alegeți jantele și anvelopele conform specificațiilor din cartea tehnică a mașinii dumneavoastră.