De ce merită să ai mușcate în grădină – păreri de la Grădinamax

Mușcatele, plante ornamentale atât de comune dar și aspectuoase, sunt deseori ignorate de cei care iubesc florile sau doresc o nouă adiție în grădină. De ce merită aceste plante să fie din nou în centrul atenției? Mai jos găsești păreri din partea Grădinamax, ce îți vor argumenta de ce mușcatele sunt o alegere potrivită, indiferent de gradul tău de experiență. 

Din dorința de a avea jardiniere și grădini cât mai spectaculoase, căutăm plante mai rar întâlnite. Dar, de cele mai multe ori, aceste specii sau soiuri necesită ceva mai multă atenție și efort pentru a arăta așa cum ne dorim. Aici intervine întrebarea: cât timp ai cu adevărat la dispoziție pentru a te ocupa de plantele tale? Cu siguranță ai gustat dezamăgirea atunci când plantele în care ți-ai pus speranța nu s-au dezvoltat cum ai dorit sau, mai rău, s-au ofilit în timp. 

Mușcatele merită un loc de cinste pentru simplul fapt că sunt viu colorate, disponibile în mai multe forme și culori și sunt ușor de îngrijit și crescut. Începe cu câteva ghivece și cu siguranță te vei îndrăgosti de aceste plante.

  • Sunt ușor de plantat și îngrijit

Majoritatea oamenilor preferă mușcatele pentru că nu sunt plante sensibile. Ele pot fi plantate, transplantate și îngrijite fără griji prea mari. Desigur, nivelul de grijă și atenție ține de soiul de mușcată pe care alegi să îl crești. Un sfat de la Grădinamax este să te documentezi puțin cu privire la soiul pe care vrei să îl achiziționezi, pentru a te asigura că îi poți oferi condițiile optime de creștere.

Ca regulă generală, mușcatele preferă locuri cu umbră parțială și un sol bine drenat. Desigur, nu se supără dacă au parte și de câteva ori de soare direct, din moment ce lumina influențează formarea florilor. De asemenea, mușcatele nu necesită multă apă sau îngrășământ. Udarea se face atunci când pământul este uscat și în cantități moderate, pentru a preveni formarea mucegaiului.

Un avantaj major e că nu trebuie să fii tot timpul prezent(a) pentru a le asigura necesarul. Aceste plante se descurcă foarte bine chiar și în cazul unui grad moderat de neglijență. Totuși, va fi necesar să mai tai din tulpini ocazional, pentru a le controla creșterea. 

  • Sunt disponibile într-o varietate mare de culori

Principalul motiv pentru care cultivăm plante cu flori este de a ne bucura de frumusețea acestora, fie că au sau nu și alte beneficii. Este dovedit faptul că florile ne îmbunătățesc starea de spirit și transformă spațiul într-unul plăcut și atractiv. Iar mușcatele se pot găsi într-o varietate mare de culori, cu forme diferite ale florilor și frunzelor. Unele sunt curgătoare sau semi-curgătoare, iar altele au creștere verticală, normală. Cu siguranță ai de unde să alegi variantele cele mai potrivite pentru jardinierele și grădina ta. 

Te vei putea bucura de mai mult decât tradiționalele flori albe sau roșii. În funcție de varietate, mușcatele produc flori de culoare mov, roz, galben, oranj, piersică, dar și bicolore. Poți planta mai mult de o varietate în grădină sau jardinieră, pentru a avea o explozie de culoare pe parcursul verii. 

Odată ce florile se ofilesc, acestea trebuie îndepărtate, pentru a încuraja planta să producă serie nouă de flori. Deși aceste plante pot sta afară de primăvara până toamna, pe timpul iernii trebuie aduse la interior, ferite de îngheț. Temperaturile mai mici de 5 grade Celsius, în special pe timpul nopții, pot produce daune plantelor.

  • Țin insectele la distanță

Plantate în jardiniere pe pervazele ferestrelor, mușcatele pot îndepărta insecte precum tânțari, muște, căpușe, dar și insecte dăunătoare grădinilor de legume. Acest lucru se datorează uleiurilor esențiale conținute de frunzele plantelor. Poți simți aceste uleiul dacă freci puțin între degete frunzele mușcatelor. Unele soiuri au un miros mai puternic decât altele. Așadar, pe lângă că arată bine la ferestre, mușcatele împiedică insectele să intre în casă.

Le poți planta, de asemenea, cu succes în grădina de legume, ca și companion pentru roșii dar și alte legume. Mirosul lor va ține dăunătorii la distanță. Dacă nu ai luat încă în calcul creșterea mușcatelor, cu siguranță ai acum suficiente motive pentru a face acest lucru. În plus, găsești la Grădinamax semințe de mușcată într-o multitudine de varietăți, pentru aranjamente florale spectaculoase.