Drojdie uscata si drojdie proaspata: care este diferenta?

Vrei sa-ti diversifici abilitatile culinare si sa explorezi universul de panificatii, dar nu stii daca sa alegi drojdie uscata sau proaspata pentru aluat? Nicio problema, te ajutam noi!

Continua sa citesti pentru mai multe detalii despre drojdie, precum si diferenta dintre cea proaspata si cea uscata.

Ce este drojdia?

Drojdia este de fapt un organism care apartine regnului fungic. La momentul dat, oamenii de stiinta au descoperit 1,500 de tipuri de drojdie, desi se speculeaza ca acestea nu reprezinta decat 1% din numarul total de specii.

De-a lungul timpului, drojdia a fost folosita in fermentarea zaharului si producerea painii, berii si vinului. Pentru a creste, drojdia are nevoie ori de glucoza, ori de amidon sau alcool, care ulterior sunt transformate in glucoza. In pregatirea painii, drojdia se hraneste cu amidonul din faina si isi asigura doza de oxigen in timpul framantarii. Cresterea aluatului se datoreaza dioxidului de carbon format de drojdie prin fermentatie.

Drojdie uscata si drojdie proaspata: care este diferenta?

Diferenta cea mai importanta dintre aceste doua tipuri de drojdie este faptul ca drojdia proaspata trebuie tinuta la frigider. Aceasta are un termen de valabilitate mult mai mic, de doar cateva saptamani, si, odata desfacuta, trebuie utilizata cat mai curand. Pe de alta parte, pliculetele de drojdie uscata pot sta pe raftul din bucatarie pana la data de expirare.

In plus, drojdia proaspata are un nivel de umiditate foarte ridicat, de aproximativ 70%, pe cand cea uscata are doar 5-8% de umiditate. Drojdia uscata este obtinuta de fapt prin uscarea drojdiei proaspete, motiv pentru care are o perioada de valabilitate mai lunga.

Drojdia proaspata si cea uscata activa trebuie dizolvate in apa sau lapte. Cea uscata instant, pe de alta parte, are o granulatie mult mai fina decat cea activa si nu trebuie dizolvata. Cu toate acestea, drojdia uscata instant asigura o putere de fermentatie cu 40% mai mare decat cea a drojdiei uscate active.

Totusi, desi exista anumite diferente „tehnice” dintre drojdia uscata si cea proaspata, acestea nu vor afecta rezultatul. Ambele sunt la fel de eficiente atat timp cat sunt utilizate corespunzator. Diferentele au mai mult de-a face cu procesul de pregatire a aluatului si de comoditate.

Cum inlocuim drojdia proaspata din reteta cu cea uscata?

Daca ai gasit o reteta care necesita drojdie proaspata, iar tu ai numai drojdie uscata, nu e nicio problema. Poti sa o inlocuiesti atat timp cat respecti regula legata de cantitate.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa te asiguri daca ai drojdie uscata activa sau instant, pentru ca exista o diferenta dintre acestea privind cantitatea.

Regula este urmatoarea: daca vrei sa folosesti drojdie uscata activa, trebuie sa inmultesti cantitatea de drojdie proaspata la 0.4; daca vrei sa folosesti drojdie uscata instant, trebuie sa inmultesti cantitatea de drojdie proaspata la 0.3.

Deci, daca reteta mentioneaza 25 grame de drojdie proaspata, calculezi in felul urmator:

25 g * 0.4 = 10 g drojdie uscata activa

25 g * 0.3 = 7.5 g drojdie uscata instant

Desigur, aceste numere nu sunt batute in cuie si nu se intampla nimic daca exista o mica marja de eroare.

Daca esti in cautare de un furnizor de top din industria drojdiei, intra pe LeSaffre.ro, unde vei gasi mai multe tipuri de drojdie. Grupul LeSaffre este un nume de seama in aceasta ramura de activitate si opereaza la nivel global, avand 11 000 de angajati in toata lumea.