Cu totii trebuie sa ne cunoastem nivelurile de grasimi din corp, indiferent de varsta pe care o avem. Cand ai hiperlipidemie, inseamna ca sangele tau are prea multe lipide (sau grasimi), cum ar fi colesterolul si trigliceridele. Un tip de hiperlipidemie, hipercolesterolemia, inseamna un nivel prea mare de colesterol LDL (rau) in sange. Aceasta conditie creste depozitele de grasime in artere si riscul de blocaje.
Un alt mod in care colesterolul poate fi dezechilibrat este atunci cand nivelul de colesterol HDL (bun) este prea scazut. Daca ai prea putin HDL in sange, colesterolul din artere se elimina mai greu, ceea ce poate iarasi sa duca la cresterea depozitelor de grasime in artere si a blocajelor acestora. Boala cardiovasculara aterosclerotica implica acumularea placii in peretii arteriali si include afectiuni precum sindromul coronarian acut si boala arterelor periferice. Persoanele care sufera de aceasta boala prezinta un risc crescut de atac de cord, angina stabila sau instabila, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau anevrism de aorta.
Acestea fiind spuse, un nivel prea mare de LDL si un nivel prea mic de HDL iti pot afecta sanatatea cardiovasculara. Vestea buna este ca nivelurile de colesterol pot fi aduse la valori normale, reducand astfel toate riscurile mentionate mai sus.
Adesea, schimbarea stilului de viata te poate ajuta sa iti aduci colesterolul la un nivel normal. De asemenea, exista medicamente care ajuta la reducerea colesterolului. Schimbarile stilului de viata includ:
Urmarea unei diete sanatoase
Cel mai bun mod de a reduce colesterolul din sange este sa eviti pe cat posibil consumul de grasimi saturate si grasimi trans. Specialistii recomanda limitarea grasimilor saturate la mai putin de 6% din caloriile zilnice si evitarea grasimilor trans.
Pentru a reduce consumul acestor tipuri de grasimi, va trebui sa mananci cat mai putina carne rosie si produse lactate. Totodata, va trebui sa limitezi consumul de alimente prajite, produse de patiserie, biscuiti, produse fast-food si bauturi indulcite cu zahar.
O dieta sanatoasa pentru inima pune accentul pe fructe, legume proaspete, cereale integrale, pasari de curte, peste, nuci si uleiuri vegetale netropicale.
Urmarea unui program de exercitii fizice
Sedentarismul scade colesterolul HDL din sange. Mai putin HDL inseamna mai mult colesterol rau in artere. Prin urmare, activitatea fizica este importanta. Cel putin 150 de minute de exercitii fizice aerobice de intensitate moderata pe saptamana sunt suficiente pentru a scadea atat colesterolul, cat si tensiunea arteriala crescuta. Din fericire, ai o multime de optiuni! Poti alege sa faci plimbari in parc, sa inoti, sa mergi cu bicicleta sau chiar sa iti muncesti propria gradina.
Renuntarea la fumat
Atunci cand o persoana cu niveluri nesanatoase de colesterol fumeaza, riscul de boala coronariana creste si mai mult. Fumatul creste, de asemenea, riscul de boli de inima, hipertensiune arteriala si diabet.
Renuntand la fumat, vei reduce nivelul de LDL si vei creste nivelul de HDL din sange. De asemenea, iti protejezi arterele.
Intra pe blogul Misca pentru a descoperi mai multe detalii despre colesterol!