Dinții, indiferent de cât de puternici sunt, au o predispoziție naturală la deteriorare – îi pierdem frecvent dintr-o gamă largă de motive. Alături de coroane dentare și implanturi dentare, protezele dentare, din fericire, sunt o soluție pentru dinții lipsă, fiind considerate rentabile și eficiente.
În timp ce protezele dentare au fost perfecționate pentru a arăta mai natural și a se simți mai confortabil, există totuși anumite reguli pe care e recomandat să le urmați și de care e bine să fiți conștient mai ales atunci când le purtați de puțin timp. Este esențial să aveți grijă de noul set de dinți pentru a reduce probabilitatea dezvoltării acestor probleme.
În acest context, am discutat cu dr. Cristina Munteanu, medic stomatolog la o clinică stomatologică din București despre importanța îngrijirii orale a protezelor și a modului în care este recomandat să o faceți.
“Protezele dentare, deși sunt utile, nu sunt tocmai ușor de purtat. Pot apărea probleme dacă nu sunt îngrijite sau modificate corespunzător. Acestea sunt chestiuni de bază care trebuie abordate imediat, pentru că pot duce de la alunecare și până la respirație urât mirositoare.” – menționează dr. Munteanu
1. Respirație neplăcută
Protezele dentare pot stoca bacterii care provoacă respirație urât mirositoare dacă nu sunt curățate cu grijă. Dacă resturile alimentare rămân în spațiul dintre proteză și gingie, sub acțiunea bacteriilor din gură, pot ajunge să emane un miros neplăcut.
Uscăciunea gurii, care este frecventă printre purtătorii de proteze dentare, exacerbează starea. Bacteriile se dezvoltă într-o gură uscată. Respirația urât mirositoare poate apărea dacă gura produce mai puțină salivă. În cele din urmă, disconfortul protezei și inflamația gingiilor ar putea duce la dezvoltarea halitozei. – completează dr. Munteanu
2. Dificultate la mestecat sau la vorbit
Este nevoie de practică pentru a mânca și pentru a conversa cu protezele dentare. Protezele dentare sunt mai puțin stabile și predispuse să cadă, deoarece nu există gingie sau os suficiente pentru a susține mișcarea. De fapt, mestecatul alimentelor cu proteze noi poate dura de până la 5 ori mai mult.
3. Producția excesivă de salivă
Salivația excesivă este o reacție naturală la protezele noi. Glandele salivare devin active și încep să producă mai multă salivă decât necesită gura. Acest efect va dispărea pe măsură ce gura se obișnuiește cu proteză.
4. Probleme de montare a protezelor dentare
Este nevoie de ceva timp pentru a vă adapta la proteze noi. Este firesc să simțiți că alunecă de la locul lor atunci când râdeți, vorbiți sau tușiți. Spre deosebire de dinții naturali, care sunt implantați în gingii și maxilar, protezele dentare necesită ca mușchii feței să lucreze și să le mențină. Puteți folosi și adeziv pentru proteză pentru mai mult sprijin. Cu toate acestea, problemele cu protezele mobile provin și din resorbția osoasă a osului maxilar care duce la modificări fiziologice ale gurii. Protezele dentare slăbite provoacă durere prin frecarea de gingii. Dacă aveți proteză mobilă superioară, va fi mai dificil să va bucurați de gustul mâncării deoarece acoperă papilele gustative de pe acoperișul limbii, o mică alunecare poate îngreuna gustul.
5. Dureri de gingie
E normal să simțiți disconfort sau inflamație după montarea protezelor dentare. Cu ajutorul cremelor și analgezicele va puteți obișnui mai rapid cu acestea. Dacă durerea persistă, poate fi cauzată de faptul că protezele nu se potrivesc corect pe gingii, punând o presiune suplimentară pe o anumită zonă. În mod similar, zonele dureroase pot fi cauzate de igienă dentară deficitară. Ca rezultat, bacteriile se pot acumula și inflama gingiile.
“Dacă vrei să eviți asemenea bătăi de cap, există și alte variante restaurative – implantul dentar, de exemplu, însă, înainte de a lua decizia informează-te cu privire la avantajele și limitările fiecăruia. De exemplu, dacă verifici implant dentar preț, vei înțelege de ce din punct de vedere financiar, protezele sunt preferate. Însă, există multe alte variabile care pot influența decizia unui pacient – cel mai indicat este să discuți deschis și onest cu medicul stomatolog și să îi soliciți toate informațiile de care ai nevoie. Nu există rușine, ci doar o problemă pe care o putem rezolva împreună.” – conchide dr. Munteanu