cabinet stomatologic Iasi

Scurt ghid despre extracția măselei de minte – când nu e bine să fie extrasă? 

Știai că măselele de minte ne-au ajutat timp de zeci de mii de ani, având un rol extrem de practic, în viața noastră de zi cu zi? 

Măseaua de minte este de fapt molarul 3 și se dezvoltă în jurul vârstei de 17-25 ani, dar există unele cazuri în care apar la peste 30 de ani. Există persoane care pot avea 1, 2, 3, 4 sau chiar mai mulți molari de minte și persoane care nu au nici unul.

Cel mai adesea, măselele de minte cresc cu complicații. Pot avea poziții eronate, pot fi înclinați sau nu erup complet, provocând inflamația osului și a gingiilor, perturbând mușcătura, rănind suprafața interioară a obrazului și distrugând dinții vecini cu care vin în contact.

Motivul principal al complicațiilor este un maxilar mic, care pur și simplu nu se potrivește cu numărul maxim de dinți. Lipsa de spațiu este cea care provoacă aglomerarea dinților sau blocarea erupției molarilor de minte. Al treilea molar erupe când creșterea oaselor maxilarelor se estompează treptat. Prin urmare, de multe ori pur și simplu nu au loc unde să crească.

Maseaua de minte simptome:

  • Odată ce măselele de minte încep să erupă, apar dureri, inflamații și disconfort la nivelul gingiei.
  • Zona se înroșește și devine sensibilă la atingere și poți avea dureri de cap sau o presiune extinsă către urechi, nas și ochi.
  • Uneori pot există dificultăți și în deschiderea gurii, din cauză că inflamatia se extinde tot mai mult.
  • Molarii de minte sau molarii 3, după cum sunt denumiți în stomatologie, produc dureri atunci când cresc în poziții nefirești.

Studiile și experiența de specialitate relevă că intervalul ideal de vârstă pentru extracția molarului de minte este cuprins între 15 și 22 de ani, pentru a limita perioada de recuperare și posibilele riscuri și complicații. Extracția molarului de minte trebuie atent evaluată de către medicul stomatolog, în special dacă apare riscul infecțiilor sau a deteriorării dinților adiacenți și a maxilarului. Însă, de regulă, extracția molarului de minte nu implică pericole sau complicații. 

Extracția molarului de minte este o procedură chirurgicală care se realizează sub anestezie – locală sau generală, în funcție de complexitatea intervenției și ținând cont de nevoile tale personale (traume psihologice, fobii sau anxietate). În timpul extracției molarului de minte vei simți o presiune puternică, fără dureri. Medicul stomatolog sau după caz – chirurg așa cum găsești în acest cabinet stomatologic Iasi, se va asigura de menținerea confortului tău, pe tot parcursul procedurii chirurgicale. De regulă, intervenția de extracție a molarilor de minte nu implică complicații, însă atunci când apar primele simptome e recomandat să te adresezi de urgență medicului stomatolog sau, după caz, medicului chirurg: hemoragie, infecții la nivelul zonei extracției sau a dinților învecinați, durere reapărută după 2-3 zile sau semne de vindecare întârziată.Extracția măselei de minte nu se recomandă în situația în care aceasta este sănătoasă, formată și orientată corect pe arcada dentară și dispune de suficient spațiu pentru a erupe într-o poziție verticală care nu incomodează dinții învecinați sau antagoniști. Astfel, măselele de minte sănătoase care au erupt corect (ieșite total din gingie într-o poziție corectă, care permite igienizarea), precum și cele înglobate în os (fără a incomoda) nu se califică la recomandarea de extracție.