Stres vs. Anxietate: Care este diferența?

Stres vs anxietate – prin ce sunt diferite? Deși stresul și anxietatea sunt ambele marcate de o activitate anormală a creierului și provoacă răspunsuri biologice și comportamentale similare, ele sunt de fapt distincte din punct de vedere clinic. 

Stresul este reacția organismului la amenințările externe și presiunile societății. 

Anxietatea cronică este o afecțiune de sănătate mintală care afectează mai mult de 40 de milioane de adulți americani și rezultă din amenințări iraționale și nerealiste.

Să ne aprofundăm în diferența dintre stres și anxietate. Vom explica cum să distingem unul de celălalt, explorând simptomele și factorii declanșatori și oferind sfaturi practice despre căutarea ajutorului profesionist pentru a face față fiecăreia.

Pentru o evaluare exacta a suferintei tale poti apela la specialistii Nexyo in consiliere psihologica online.

Simptome de stres și anxietate

Stresul și anxietatea au ambele o gamă largă de simptome psihologice, fiziologice și fizice. Unele dintre ele – cum ar fi respirația rapidă, stomacul deranjat, constipația, diareea, bătăile rapide ale inimii și incapacitatea de a se relaxa – se suprapun și pot fi prezente în ambele condiții.  

Este important să înțelegeți că atât stresul, cât și anxietatea sunt răspunsuri naturale ale omului care au un scop. Ne avertizează despre pericol sau încearcă să ne țină în siguranță. O diferență majoră, totuși, este că stresul este de obicei un răspuns pe termen scurt la o amenințare recunoscută. Anxietatea este mai durabilă și uneori poate fi dificil să discerneți ce o cauzează.

Stresul și anxietatea devin problematice doar atunci când sunt cronice sau excesiv de intense. În realitate, ele pot fi benefice pentru sănătatea și bunăstarea noastră atunci când sunt experimentate în doze mici pe perioade scurte.

Să examinăm separat câteva dintre simptomele stresului versus anxietatea.

Simptome de stres

Unele dintre cele mai comune simptome ale stresului includ:

  • Greaţă
  • Ameţeală
  • Gură uscată
  • Durere de cap
  • Palme transpirate
  • Dureri în piept (angină)
  • Respirație rapidă

De asemenea, stresul te poate face adesea să te simți copleșit, capricios sau iritabil.

Simptome de anxietate

Unele dintre cele mai comune simptome de anxietate includ:

  • Mușchii încordați
  • Fiind ușor uimit
  • Amorțeală sau furnicături în mâini și picioare
  • Sentimente constante de groază sau de moarte iminentă

Anxietatea te poate face să te simți neliniștit și nervos. De asemenea, poate face dificil să adormiți sau să rămâneți adormit.

Cauze ale stresului vs. anxietate

Cauzele anxietății și stresului sunt cunoscute ca „declanșatoare”. Anxietatea poate fi cauzată de o combinație de factori de mediu, genetică și dezechilibre chimice care sunt unice pentru fiecare individ. Gândurile negative excesiv de distractive pot, de asemenea, exacerba anxietatea generalizată. Comparativ, stresul este declanșat de factori externi.

Declanșează stresul 

Simptomele de stres pot fi declanșate de evenimente externe de viață, cum ar fi:

  • Faceți față unor presiuni majore, cum ar fi termenele limită de lucru și prezentările profesionale
  • Schimbări semnificative în viață, cum ar fi căsătoria, cumpărarea unei noi proprietăți, moartea
  • Senzație de scăpare de control asupra rezultatului situațiilor importante
  • Să fii în dezacord cu cineva pe care-l iubești
  • Griji comune de zi cu zi

Este important să înțelegeți că nu trebuie să existe un singur factor de stres puternic care să vă facă să vă simțiți stresați. Stresul poate rezulta din diverși factori declanșatori mici în timp.

Declanșează anxietatea

Anxietatea în doze mici este sănătoasă și ne menține atenți și conștienți de potențialele amenințări din jurul nostru. Ne schimbă simțurile și ne pregătește pentru supraviețuire. De exemplu, poate vă simțiți anxios în timp ce mergeți pe o stradă întunecată a orașului. Acel sentiment este sănătos. Te pregătește să lupți sau să fugi. Este instinctul tău de supraviețuire la locul de muncă.

Cu toate acestea, atunci când anxietatea este cronică și excesivă, poate duce la diferite afecțiuni de sănătate mintală și tulburări de anxietate, inclusiv tulburare de anxietate generalizată (GAD) , tulburare de anxietate socială (SAD) , tulburare de panică și tulburare de stres post-traumatic (PTSD) la numiți câteva.  

Unele dintre cele mai comune declanșatoare pentru anxietate pot include:

  • Conflict cu oamenii de la serviciu, membrii familiei sau partenerii romantici
  • Insomnie cronică sau alte tulburări de somn
  • Un diagnostic serios de sănătate
  • Vorbitul în public  
  • Probleme financiare pe termen lung
  • Consumul intens de cofeină

Învățarea cum să anticipați și să recunoașteți factorii declanșatori vă poate ajuta să determinați cele mai bune strategii de coping pentru a face față stresului și anxietății, dar de unde știți care dintre ele vă confruntați la un moment dat?

Cum să știi dacă te confrunți cu stres sau anxietate

Cunoașterea diferenței dintre stres și anxietate este mai ușor odată ce înțelegeți mai multe despre fiecare condiție. Anxietatea și stresul sunt ambele părți ale sistemului natural de luptă sau de reacție al corpului, care este controlat de sistemul limbic al creierului. Când ne simțim amenințați, corpul nostru eliberează hormoni de stres. Acești hormoni ne determină creșterea ritmului cardiac, ceea ce are ca rezultat o circulație crescută a sângelui către membre și organe.

Răspunsul la stres te pregătește fie să lupți, fie să fugi de o amenințare . Respirația ta devine mai rapidă și mai superficială. Tensiunea arterială crește. În același timp, simțurile tale devin mai ascuțite pe măsură ce corpul eliberează nutrienți speciali în sistemul circulator, astfel încât întregul corp este încărcat cu energie. Acest proces de stres are loc aproape instantaneu, iar efectele sale sunt puternice. 

Anxietatea este însă răspunsul organismului la procesul de stres . Este de obicei marcată de sentimente de neliniște, teamă sau suferință, ca și cum ceva dăunător s-ar putea întâmpla în orice moment. Deoarece fiecare persoană are diferiți factori de stres, în mod natural, există diferite tipuri de anxietate , cum ar fi tulburarea de anxietate socială, tulburarea de anxietate de separare, tulburarea de anxietate generalizată etc.

Aceste răspunsuri pot apărea atunci când te confrunți cu o amenințare emoțională sau fizică, chiar dacă acea amenințare este doar imaginară. În timp ce procesul este necesar pentru supraviețuirea și sănătatea noastră, dacă se întâmplă prea des sau prea intens, poate cauza probleme în viața noastră de zi cu zi.

Una dintre principalele moduri de a distinge anxietatea de stres este durata. Stresul se auto-rezolvă de obicei într-un timp scurt. Anxietatea poate dura mai mult, iar cauza ei este adesea dificil de identificat. Dacă întâmpinați simptome repetitive și nu puteți spune dacă sunt legate de stres sau anxietate, vă recomandăm să solicitați ajutor de la un profesionist în sănătate mintală.

Când ar trebui să găsiți ajutor?

Uneori, anxietatea și stresul apar simultan și se pot simți foarte copleșitoare. Dacă vă simțiți în mod constant stresat sau anxios, până la punctul în care vă afectează viața de zi cu zi, este posibil să doriți să obțineți sprijin profesional de la un psiholog, psihiatru sau alt profesionist în domeniul sănătății mintale. Din fericire, puteți găsi un psiholog online care sa fie dispus să efectueze terapie online . Deci, puteți primi sfaturi medicale atunci când nu puteți merge în persoană.

A învăța să recunoașteți și să vă anticipați factorii declanșatori este o strategie eficientă pe care o puteți practica acasă. Când înveți să-ți identifici factorii declanșatori pe măsură ce apar, poți lua măsuri imediate pentru a evita apariția simptomelor de stres și anxietate și poți descoperi cum să reacționezi în timpul unei situații stresante. De asemenea, puteți găsi strategii pentru gestionarea eficientă a anxietății sau a stresului. De exemplu, puteți face exerciții de respirație profundă, meditați sau faceți o baie relaxantă cu sare Epsom.

Ar trebui să discutați cu un medic sau cu un terapeut despre explorarea terapiei pentru anxietate dacă vă simțiți scăpat de sub control și incapabil să faceți față evenimentelor de rutină din viață. Luați în considerare să căutați ajutor profesional dacă:

  • A avut o schimbare semnificativă a obiceiurilor de alimentație, de somn sau de igienă personală
  • Te-ai gândit să te rănești pe tine sau pe alții
  • Ați folosit alcool și droguri pentru a vă amorți sentimentele
  • Nu vă puteți îndeplini sarcinile zilnice de muncă și de viață
  • Simțiți-vă întotdeauna într-o dispoziție scăzută sau deprimat
  • Au temeri iraționale

Amintiți-vă că stresul cronic și anxietatea sunt atât foarte tratabile, cât și gestionabile. Educați-vă despre mecanismele de adaptare de bază și eficiente (și alte sfaturi medicale) și utilizați-le zilnic. Cu doar câteva minute de practică pe zi, îți poți reeduca mintea și poți învăța să anticipezi factorii declanșatori de stres și anxietate înainte ca aceștia să-ți stăpânească emoțiile.