In ciuda preturilor mari de la ora actuala din sectorul imobiliar, exista numeroase noi proiecte aflate in plina desfasurare, iar numarul tranzactiilor este in continuare unul mare. Acest lucru se datoreaza si numeroaselor solutii de plata pe care la au la indemana cumparatorii.
De la fondurile proprii, la programele de ajutor dezvoltate de stat, vanzatorii si dezvoltatorii imobiliari accepta aproape orice forma de plata, pentru a reusi sa incheie cat mai multe tranzactii. Solutiile de plata disponibile la ora actuala sunt:
- Fonduri proprii
Cei mai cumpatati sau cu venituri foarte mari reusesc uneori sa puna bani deoparte suficient pentru a plati cash un imobil. De asemenea, vanzarea locuintei vechi reprezinta o alta modalitate prin care oamenii pot face rost de o suma de bani suficient de mare pentru a cumpara o noua locuinta, adaptata nevoilor si dorintelor lor.
- Credit ipotecar
O alta solutie prin care se poate achita o noua locuinta este prin intermediul unui credit ipotecar, acordat de o institutie bancara din tara. Pentru a obtine un astfel de imprumut, solicitantii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii.
De exemplu, foarte multe banci vor solicita clientilor lor sa achite un avans din suma contractata, avans care reprezinta un anumit procent din valoarea totala imprumutata, intre 15 si 30%, in functie de politica bancii respective.
De asemenea, imprumutatul trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 21 si 65 de ani si o anumita vechime in munca, in urma careia sa poata obtine venituri care sa ii permita achitarea ratei lunare, dar si a cheltuielilor lunare, care includ facturile, cheltuielile de baza si cele pentru educatia copiilor. De aceea, nu trebuie sa se afle la nivelul maxim al gradului de indatorare.
- Rate la dezvoltator
In cazul imobilelor nou construite, indiferent ca sunt ansambluri de apartamente sau un complex rezidential de case, dezvoltatorii ofera adesea cumparatorilor solutia de plata in rate direct la dezvoltator. Astfel se elimina existenta unui intermediar intre cei doi, reprezentat de banca, in cazul unui credit ipotecar.
In acesta situatie insa atat avansul oferit pentru locuinta in cauza, cat si ratele lunare, vor fi mai mari decat pentru un imprumut de la o institutie financiara, dar perioada contractuala este mai scurta. In plus, conditiile de acordare sunt diferite fata de o banca, solicitantul putand negocia contractul cu dezvoltatorul.
- Programul national de finantare Noua Casa
Inca din anul 2009, statul a dezvoltat un program prin intermediul caruia sa vina in ajutorul tinerilor pentru a-si cumpara o locuinta. De-a lungul timpului au existat mai multe modificari asupra acestuia, inclusiv asupra numelui si conditiilor de eligibilitate. Cu toate acestea, programul de finantare a fost foarte apreciata atat de romani, cat si de dezvoltatorii imobiliari, care astfel au putut sa isi vanda mai usor proiectele si chiar sa dezvolte noi concepte.
Prin urmare, piata imobiliara depinde foarte mult de modalitatile de finantare pe care le au la indemana oamenii pentru a putea cumpara o locuinta, solutii variate insemnand mai multe sanse de a obtine imprumutul necesar pentru o astfel de investitie.