Schimbarea centralei termice reprezintă o decizie importantă, necesară pentru siguranța familiei tale și pentru un consum redus de energie în locuință. Iată cinci semne că s-ar putea să fie timpul să înlocuiești centrala termică și să achiziționezi un model nou, mai performant:
Centrala termică funcționează de o perioadă îndelungată
Dacă centrala ta termică are peste 10-15 de ani, s-ar putea să fie timpul să te gândești la înlocuire. Tehnologia avansează și modelele noi sunt mai eficiente și mai economice în ceea ce privește consumul de energie. Perioada de utilizare depinde de calitatea materialului din care este fabricată, de întreținerea și reviziile periodice, precum și de modul în care a fost utilizată.
Evită compromisurile la înlocuirea centralei termice, reparațiile riscante și improvizațiile tehnice! Alege echipamente de calitate, recomandate de specialiștii în domeniu. Poți să optimizezi această investiție importantă, dacă achiziționezi centrală termică în rate prin CardAvantaj. În acest mod, beneficiezi de plăți eșalonate, fără dobândă* și utilizezi în mod eficient bugetul familiei.
Sunt necesare reparații frecvente la centrală
Dacă trebuie să chemi tehnicianul mai des decât în trecut pentru reparații, costurile cumulate pot face mai rentabilă achiziționarea unei centrale noi. Reparațiile frecvente sunt un semn că componentele încep să cedeze. Dacă centrala este încă în perioada de garanție, vezi ce acoperă aceasta și dacă reparațiile pot fi făcute gratuit sau la un cost redus.
Te-ai decis să înlocuiești centrala? Caută modele mai noi care sunt mai eficiente din punct de vedere energetic. Astfel, poți să reduci costurile pe termen lung pentru încălzire. Pentru a preveni problemele viitoare, asigură-te că noua centrală este întreținută corespunzător. Un plan de mentenanță te poate ajuta la detectarea timpurie a problemelor și la prelungirea duratei de viață a centralei termice.
Creșterea facturilor la energie
Dacă observi că facturile la energie sunt din ce în ce mai mari, fără o schimbare notabilă în regimul termic din locuință, eficiența scăzută a centralei tale ar putea fi de vină. Centralele mai vechi sau defecte consumă mai multă energie pentru a atinge aceeași performanță ca înainte.
Nu doar vechimea centralei termice contribuie la ineficiența energetică. Întreținerea inadecvată are impact negativ asupra performanței echipamentelor și accesoriilor incluse. O centrală termică care nu este curățată și întreținută corespunzător poate deveni ineficientă, ceea ce, la rândul său, duce la creșterea costurilor energetice.
Zgomot excesiv sau funcționare neregulată a centralei electrice
Sunetele ciudate sau funcționarea neregulată pot indica probleme interne, cum ar fi probleme la arzător sau la ventilator. Aceste defecțiuni pot afecta nu doar performanța centralei, dar și siguranța persoanelor care locuiesc în casa respectivă. De la un bâzâit constant până la bătăi puternice sau șuierat, tipurile de zgomote variază și indică avarii care pot fi periculoase, de exemplu o pompă de circulație defectă. Consultă-te cu specialiști în domeniu și, dacă este cazul, înlocuiește echipamentele cu unele noi.
Dificultăți în menținerea temperaturii constante
Dacă centrala termică nu mai poate menține temperatura setată sau dacă există fluctuații mari de temperatură în casă, s-ar putea să fie un semn că centrala nu mai funcționează eficient. Una dintre cauzele frecvente este termostatul defect sau învechit. Un termostat care nu măsoară corect temperatura poate determina centrala să funcționeze mai mult sau mai puțin decât ar fi necesar.
O altă problemă care poate duce la dificultăți în menținerea temperaturii constante este legată de distribuția căldurii. Dacă sistemul de încălzire nu distribuie căldura în mod egal în întreaga casă, acest lucru indică probleme cu centrala sau cu sistemul de distribuție a căldurii. De cele mai multe ori este vorba despre defecțiuni la radiatoare sau la sistemul de conducte.
Întreruperile frecvente ale centralei sunt un alt semn că aceasta nu funcționează corect. Dacă centrala se oprește și se repornește des, acest lucru duce la variații de temperatură în casă și poate indica o avarie serioasă, care necesită atenție imediată. Dacă întâmpini dificultăți în rezolvarea acestor probleme, este recomandat să apelezi la un specialist. O centrală termică care nu funcționează corect nu doar că poate crește costurile de încălzire, dar poate și să prezinte un risc pentru siguranța locuinței.
*Dobânda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.