Economiile pot fi păstrate la loc sigur și îți pot aduce avantaje financiare în anumite condiții. Chiar și sume mici de bani, păstrate în depozite la termen, ar putea să îți ofere o redresare financiară sau o plasă de siguranță pentru situații neprevăzute. Pentru aceasta trebuie să identifici oportunitățile și beneficiile care să îți satisfacă nevoile curente.
Despre economisire ai auzit de-a lungul timpului și poate îți pare greu să realizezi acest lucru lunar, când ai venituri modeste. Există totuși soluții smart cu ajutorul cărora poți pune ceva bani deoparte, fără a produce un dezechilibru în buget și fără a exercita o presiune financiară în plus.
1. Depozite la termen
Unde să îți ții economiile în siguranță și cum să investești inteligent pentru un plus de confort financiar sunt întrebări la care răspundem în acest material. Cea mai cunoscută metodă de economisire rămâne cea a depozitelor bancare. Depozitele la termen pot fi o opțiune, au o varietate mare de termene, până la 1 an, prelungire automată la scadență, dacă îți dorești acest lucru, dar și flexibilitate în negocierea nivelului de dobândă pentru sumele mari.
Dobânda depozitului la termen în lei, euro sau dolari variază în funcție de perioada aleasă. Ai posibilitatea capitalizării acesteia, virarea în contul tău curent sau retragerea în numerar. Poți opta pentru încasarea lunară a dobânzii pentru depozitele în lei constituite la termen de 1 an. Decizia îți aparține și trebuie luată în funcție de nevoi și de suma de care te poți lipsi pentru realizarea obiectivului de a economisi.
Trebuie să știi, înainte de a aplica pentru depozitele la termen că există o cotă de impozitare ce se aplică veniturilor din dobânzi și reprezintă 10% în cazul veniturilor obținute, dacă rezidența ta fiscală este în România sau în alt stat membru al UE sau cu care țara noastră are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri. Impozitul se ridică la 16% din veniturile rezultate din dobânzi pentru persoanele fizice rezidente din punct de vedere fiscal într-un alt stat care nu poate fi încadrat conform criteriului anterior. Banca reține automat și plătește impozitul pe dobândă, conform legii in vigoare, astfel încât tu nu mai ai alte demersuri de făcut, trebuie doar să începi să economisești.
2. Conturi de economii
O altă variantă pentru a-ți păstra banii într-un loc sigur sunt conturile de economii. Acestea pot fi deschise în lei sau în euro, după preferințe, dobânda este variabilă și se calculează zilnic la soldul contului.
Există și conturi de economii special create pentru a veni în sprijinul părinților ce vor să economisească pentru copiii lor. Pot fi constituite în lei, euro sau dolari, pentru a le asigura acestora un ajutor financiar suplimentar la împlinirea majoratului, spre exemplu.
3. Fonduri de investiții
Dacă ai ceva bani economisiți și vrei să mergi la un alt nivel, fondurile de investiții acoperă un spectru larg de clase de active. Ai la dispoziție o varietate mare de opțiuni în ceea ce privește crearea propriului portofoliul investițional. Și pentru acest produs care te ajută să pui ceva bani deoparte există avantaje și beneficii, însă este bine să te informezi în prealabil riguros, astfel încât să înțelegi care sunt implicațiile, cum funcționează un fond de investiții, cum poți alege unul potrivit ție, cât de sigură este o astfel de investiție, care este modalitatea de taxare a acestui produs, precum și motivul real pentru care să urmezi acest drum.
Poți obține toate răspunsurile la aceste întrebări direct la banca pe care o alegi să se ocupe de acest lucru, de unde poți primi și consiliere pentru a înțelege dacă această variantă este cea mai bună pentru tine și situația ta financiară.
O altă variantă de realizare a unei investiții prin bancă este tranzacționarea la bursă, dar ai la dispoziție și alte instrumente precum achiziția titlurilor de stat. Până la urmă totul depinde de sumele pe care ești dispus să le aloci pentru astfel de proiecte, fără ca acestea să îți influențeze traiul zilnic.
Acumularea economiilor și păstrarea lor la loc sigur este doar primul pas spre educație financiară eficientă. Investițiile și economisirea diversificată îți pot aduce venituri suplimentare semnificative pentru îmbunătățirea situației financiare pe termen mediu și lung.