Cât de tare doare un implant dentar? Trei idei pe care este recomandat să le reții

Din acest articol vei afla ce este ce este un implant dentar, ce înseamnă durerea la implant, alături de trei idei care să te ajute să te calibrezi în luarea unei decizii corecte pentru sănătatea ta, în cazul în care implantul dentar este necesar.

Peste 90% dintre cei care au probleme dentare mărturisesc faptul că amână să vină la dentist pînă în ultimul moment  din cauza fricii de durere. 

Așadar, dacă faci parte din categoria celor care au spus, din cauza fricii de durere, cel puțîn o dată – lasă, merg săptămâna viitoare la medic, dacă urmează să îți pui implant dentar sau te bate gândul să rezolvi o dată și o dată spațiul acela lipsa din gură, atunci acest articol s-ar putea să te intereseze. 

Ce este un implant dentar?

În primul rând, că să îți răspund corect, mai bine îți spun ce NU este un implant dentar. Nu este o “coroniță” care umple un gol, un pivot pe care medicul l-a inserat în “gingie”. Nu. Un implant dentar este o rădăcina artificială, adică, ești eligibil pentru acest tip de tratament dacă ai pierdut complet dintele – cu tot cu rădăcina. De aceea, implant e considerat un tratament inovator.  Ceea ce vezi tu cu ochiul liber – “dintele” – este coroana dentară – vezi aici detalii despre coroane dentare Iași –   inserată pe rădăcina artificială. Însă până acolo, vei fi trecut deja prin intervenții precum sinus-lift și adiție osoasă dacă ai stat prea mult timp cu spațiul liber în gură, adiție de gingie dacă ai gingii retrase și așa mai departe. Cu alte cuvinte, este minunat că avem alternativă implantului, însă este tragic că ne-am pierdut o parte din corp. Nimic nu înlocuiește ce a făcut natură. 

Ai auzit probabil întrebarea – “cât de tare doare implantul?” În general, când sunt întrebat acest lucru, interlocutorii vor să afle dacă intervenția în sine este dureroasă. Însă, răspunsul este un pic mai complex. 

Ideea numărul 1: nu, intervenția nu este dureroasă, se face sub anestezie loco-regională, simți doar o ușoară înțepătura în momentul realizării anesteziei. Cel mult poți simți, pe parcursul intervenției, un ușor disconfort. 

Ideea numărul 2: post-operator, pe termen scurt, da, e firesc să simți durere. După ce efectul anesteziei trece, e posibil să resimți durere. Folosirea ghidului chirugical la inserarea implantului reduce la maximum incizia și durerea postoperatorie. 

Medicul îți va prescrie, însă, analgezice și antibiotice pentru a manageria atât această durere, cât și riscul de infecție. Recomandarea este să le iei, iar durerea va fi cel mai probabil transformată într-un ușor disconfort și va minimiza și umflătură de după. 

Ideea numărul 3: durerea post-operator durează în medie 3-5 zile, dar organismul uman poate reacționa diferit. Suntem diferiți. La fel și durerea pe care o resimțim după o intervenție cu unul sau mai multe implanturi dentare. Dacă ai avut nevoie doar de un singur implant dentar, durerea  va dispărea mai repede, poate chiar a doua zi. Dacă ai avut nevoie de mai multe implanturi dentare sau de refacerea totală a danturii, durerea poate dura între 3-5 zile. În plus, acest fenomen este considerat a fi normal, deoarece inserarea unui implant dentar – de orice tip, inclusiv de tip fast and fixed Iași – este că orice alt tip de intervenție chirurgicală ce necesită timp de vindecare.

Bonus: Când trebuie să te îngrijorezi și să te adresezi medicului?

Umflarea gingiilor, sângerările ușoare și o ușoară creștere a temperaturii sunt frecvente în timpul reabilitării după intervenție. Dar, dacă durerea este prea puternică și inflamația este prea pronunțată sau temperatura corpului a depășit 38 de grade, atunci trebuie să vii la medic. 

Consultarea imediată a medicului este indicată dacă, după inserarea implantului, apar următoarele semne și simptome:

  • în fiecare zi durerea devine mai puternică, însoțită de o senzație de zvâcnire;
  • durerea scade în intensitate pentru o perioadă scurtă de timp numai sub influența unor analgezice puternice;
  • durerea durează mai mult de 4-5 zile după o intervenție simplă și mai mult de două săptămâni când operația este combinată cu alte proceduri chirurgicale;
  • durerile sunt însoțite de edem care nu dispare după șapte zile, secreții de sub gingii, umflarea și roșeața gingiilor în zona operației care nu au dispărut după 3-4 zile sau cresc;
  • gingia și dinții vecini zonei operate dor, iar durerea se răspândește. Simptomele enumerate pot indica apariția complicațiilor postoperatorii date de o inflamație a țesuturilor care înconjoară implantul. Motivul principal al acestei patologii este infecția.