Ce trebuie sa stim despre ECU tuning sau chiptuning?

In acest articol iti vom prezenta cateva informatii esentiale despre chiptuning, care defineste o interventie asupra unitatii electronice de control a motorului.

In acest articol iti vom prezenta cateva informatii esentiale despre chiptuning, care defineste o interventie asupra unitatii electronice de control a motorului. Chiptuning-ul sau tuningul realizat asupra ECU a inceput sa fie realizat inca din anii 1990, din momentul in care a fost introdus sistemul de injectie controlat electronic. Acest chiptuning permite modificarea anumitor parametri ai ECU.

Initial, aceasta procedura a fost realizata in cazul motoarelor pe benzina. Interventiile asupra automobilelor Diesel au inceput sa fie realizate la sfarsitul anilor ‘90. Desi initial aceasta manopera a fost folosita pentru a produce modificari asupra parametrilor de injectie si aprindere, astazi se intervine asupra unui set de date mai complex. In acest fel se poate produce o optimizare a activitatii motorului extrem de eficienta in cazul motoarelor cu turbocompresor, la care pot fi obtinute cresteri de pana la 40% a puterii. 

In cazul motoarelor aspirate, tuningul poate aduce imbunatatiri de pana la 15%. Ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca prin acest tuning se realizeaza optimizarea cartografierii necesara pentru un control mai bun al motorului. Avand in vedere faptul ca, prin acest tip de tuning nu se produc modificari la nivelul structurii motorului, chiptuning-ul nu poate fi detectat din exterior. 

Care sunt motivele pentru care ai alege un chiptuning?

Indiferent ca ne referim la motoare pe benzina sau pe motorina, acestea sunt livrate de catre producatori cu specificatii de performanta diferite, pentru diferite modele si marci auto. Ca exemplu, un motor de 100 de cai putere poate fi modificat prin chiptuning astfel incat sa atinga aproximativ 160 de CP. Trebuie sa tinem cont ca exista diferente in ceea ce priveste modelul si anul de fabricatie al masinii, criterii care pot influenta performantele obtinute prin chiptuning. In cazul in care esti interesat de optimizarea performantei auto

Poti intra in legatura cu noi pentru a afla detalii si a face o simulare. Te invitam sa accesezi siteul www.dailydriven.ro si sa apesi butonul resoftari auto.