Exista trei tipuri de truse medicale: trusa sanitara de prim ajutor fixa, trusa sanitara de prim ajutor portabila sau detasabila si trusa de prim ajutor auto. Primele doua tipuri sunt folosite in posturi fixe de prim ajutor ale anumitor tipuri de activitati mentionate prin lege. Cele auto, pe de alta parte, trebuie sa se regaseasca in orice autoturism.
Citeste in continuare daca vrei sa afli mai multe detalii despre aceste tipuri de truse prim ajutor!
Truse prim ajutor fixe sau portabile
Trusele de prim ajutor fixe sau portabile sunt utilizate in posturi fixe de prim ajutor. Cea portabila sau detasabila are un suport care permite prinderea acesteia de perete.
Orice spatiu sau activitate care face parte din domeniile mentionate mai jos este obligata sa aiba o trusa de prim ajutor, fie fixa, fie detasabila:
- Activitatile agricole, industriale si cele de prestare de servicii – in sectii in care activeaza mai mult de cinci persoane, de exemplu;
- Activitatile de comert, precum pietele agroalimentare sau statiile de distribuire a carburantilor;
- Activitatile culturale si recreative, precum salile de spectacole, de sport, restaurantele, hotelurile sau cluburile;
- Actitivatile de invatamant si de proiectare-cercetare, precum scolile si gradinitele (care nu au un cabinet medical), caminele, atelierele scolare.
Pe langa aceste detalii, detinatorii de spatii sau activitati mentionate mai sus trebuie sa tina cont si de numarul de persoane implicate pentru a identifica cate truse prim ajutor sunt necesare.
De exemplu, in sectiile de activitati industriale, trebuie sa fie o trusa de prim ajutor la cel mult 25 de persoane. In salile de spectacole, pe de alta parte, trebuie sa fie o trusa la cel putin 100 de locuri. Gradinitele sau scolile care nu au un cabinet medical au nevoie de o trusa la 50 de elevi.
Cutia si continutul truselor de prim ajutor pentru posturi fixe trebuie sa corespunda Ordinului nr. 427 din 14 iunie 2002. De exemplu, cutia trebuie sa fie din material plastic rezistent si destul de rigida incat continutul sa nu fie deteriorat. Colturile si marginile cutiei trebuie sa fie rotunjite. Pe langa asta, trebuie sa aiba un sistem de inchidere ferm care sa nu permita patrunderea umezelii si prafului.
Pe cutie trebuie sa se regaseasca denumirea produsului si a producatorului, precum si lista continutului.
Truse de prim ajutor auto
Orice sofer este obligat prin lege sa aiba in masina o trusa de prim ajutor auto care se incadreaza in termenul de valabilitate si este omologata RAR.
Aceasta trebuie sa aiba un ambalaj destul de rezistent si un sistem de inchidere sigur care sa nu permita deteriorarea continutului. In plus, trebuie sa aiba o eticheta pe care sa fie scrise denumirea si adresa producatorului, precum si denumirea produsului.
Nu trebuie sa lipseasca niciun obiect din lista de lucruri obligatorii. Desi trusele medicale de pe piata sunt fabricate in concordanta cu legea, nu pierzi nimic daca te asiguri ca include toate obiectele necesare. Iti recomandam sa atragi atentia si la dimensiunea produselor.
De unde poti cumpara truse prim ajutor?
Trusele de prim ajutor pot fi cumparate de la farmacii sau din magazinele online de specialitate. VESTA, de exemplu, pune la dispozitia cumparatorilor toate tipurile de truse sanitare. Pe deasupra, au in vanzare si kituri de inlocuire componente pentru truse sanitare pentru auto si posturi fixe.