Ce tehnologie de printare 3D să alegi în funcție de domeniul de activitate

Dacă ești în căutarea unei imprimante 3D hobby sau profesionale, este important să ții cont de ceea ce dorești să materializezi: piese de dimensiuni mici, medii sau mari, bogate în detalii sau simple, colorate, rezistente la foc, temperaturi ridicate, substanțe chimice, raze UV, apă etc., astfel încât să poți investi în imprimanta 3D potrivită.

La https://www.3dinbox.ro/, găsești întocmai imprimantele 3D de care ai nevoie pentru proiectele tale sau ale afacerii, alături de filamentele potrivite, accesoriile necesare și piesele de schimb.

Tehnologii de printare 3D și domeniul de activitate

Tehnologia FDM de printare 3D

FDM, abreviat de la Fused Deposition Modeling (modelarea prin extrudarea termoplastică), este una dintre cele mai utilizate metode pentru materializarea pieselor dorite, mari sau mici, în detaliu sau minimaliste. FDM utilizează în special filamente plastice, precum sunt ABS sau PLA, alături de PVA, PVB sau nylon.

În funcție de materialul ales, vei avea rezultate diferite: unele mai rigide, iar altele mai flexibile, unele rezistente la foc, iar altele waterproof etc. FDM, respectiv imprimarea 3D prin extrudare, este întâlnită frecvent în domenii precum arhitectura, arheologia, medicina, activitățile educaționale sau cele de tip hobby.

Tehnologia SLS de printare 3D

SLS, respectiv printarea 3D cu pulbere sau „Selective Laser Sintering”, oferă rezultate finale de calitate; obiectele având proprietăți mecanice puternice sunt stabile și rezistente împotriva agenților chimici pentru perioade îndelungate.

Mai exact, SLS este folosită în special pentru prototipuri funcționale din diverse arii de desfășurare a activităților. Pune la dispoziție un sistem modern de utilizare, în care pulberea utilizată are dublu rol, creând deci un sistem de suporți pentru piesa materializată, aceasta putând fi reciclată ulterior.

Tehnologia SLA de printare 3D

SLA este o tehnologie aparte de printare 3D; aceasta folosește rășina lichidă pentru materializarea pieselor dorite și poate crea într-un timp relativ scurt unele dintre cele mai complexe modele pentru obiectele printate.

Este folosită frecvent pentru activitățile hobby, dar mai ales în industrii precum cele care lucrează cu bijuterii și cu alte produse de dimensiuni mici, în artă, medicină dentară, industria automobilistică și în inginerie: crearea de prototipuri etc.

SLA înseamna stereolitografie, iar alături de această tehnologie de printare 3D, mai există DLP – Digital Light Processing și MSLA – stereolitografie prin mascare ce utilizează surse de lumină laser. Cele trei tehnologii menționate lucrează, de asemenea, prin solidificarea rășinilor lichide.

Criterii pentru alegerea imprimantei 3D

Alături de tehnologia pe care o pune la dispoziție o imprimantă 3D (FDM, SLA, SLS, DLP etc.), cât și a materialului utilizat pentru crearea obiectelor 3D este necesar să ții cont și de:

  • dimensiunile obiectelor 3D printate; ele pot fi de volum mic (până în 25x21x21 cm), mediu (până în 45x45x47 cm) sau mare (61x61x61 cm).
  • nivelul tău de experiență și modul în care vei folosi imprimanta 3D: hobby sau profesional;
  • domeniul de activitate și obiectele specifice pe care urmează să le creezi în arii precum: artă, arhitectură, HoReCa, automobilistică, educație, producție, cercetare, design etc.
  • timpul și viteza de printare 3D a imprimantei pe care urmează să o achiziționezi, alături de costul acesteia și de funcțiile pe care le oferă;

Imprimantele 3D, după cum ai observat, se împart în funcție de tehnologia pe care o folosesc, dar și de materialele pentru imprimare, fie cele cu rășină sau filamente PLA, ABS, PC, PA, nylon etc. Ține cont de specificațiile pe care le pun la dispoziție imprimantele 3D și alege tehnologia potrivită pentru tine și businessul tău.