Folosește-te de tehnologia modernă, în traficul de azi

Consumăm de două ori mai mult timp in trafic, decat ar trebui! Acesta este un rezultat al unui studiu realizat recent si publicat de catre Digi24. Din pacate insa, pentru bucuresteni, lucrurile stau chiar mai rau de atat. Se pare ca pierdem pana la 100 de ore anual, in trafic. Ca sa nu mai vorbim de ambuteiajele, accidentele, reparatiile si alte incidente care ne storc nu doar de timp, ci si de energie si de nervi!

Cum sa facem acest timp insa mai util, mai placut sau mai lipsit de stres?

  1. Navigatia auto

Integrarea smartphone-ului reuseste sa cladeasca o punte între telefon și mașină (prin vechiile modele de navigatie). Acesta permite șoferilor să acceseze o serie de funcții, inclusiv navigare, mesagerie și apeluri, fie prin comenzi vocale, fie prin intermediul unui ecran tactil. Mulți producători și-au dezvoltat propria tehnologie, dar Android ramane un sistem universale care funcționează pe mii de modele.

Tehnologia își propune să vă facă experiența de condus mai fluidă, permițându-vă să navigați la cea mai apropiată benzinărie sau să vă sunați partenerul fără a fi nevoie să vă pierdeți concentrarea. Un dezavantaj al acestui tip de sistem este că se bazează pe recepția smartphone-ului, care poate fi puțin neregulată în zonele mai rurale din Romania (insa si acestea sunt tot mai putine) – o solutie ar fi descarcarea offline a hartilor.

  1. Camerele de marsarier

Camerele de mers cu spatele nu mai sunt o noutate. Din 2018, autoritățile europene au impus ca toate mașinile noi să includă camere de marsarier. O cameră video de acest tip face mersul cu spatele si parcarea mult mai ușoare și mult mai puțin periculoase, deoarece elimină punctele moarte, joase, care pot face condusul în marșarier atât de periculos.

  1. Camerele auto de bord

Camerele auto (video), folosite in trafic, te ajută să înregistrezi drumul pe care îl parcurgi. Recorderul video rulează întotdeauna în fundal în timpul conducerii. De fiecare dată când începi să conduci, camera începe să înregistreze. Fișierele vechi sunt suprascrise automat. Întreaga cameră poate sa fie controlată prin intermediul ecranului tactil al playerului media pe care mașina ta îl folosește.

  1. Funcțiile de siguranta ale masinii

Dacă mașina ta le are, nu le dezactiva! În cazul în care urmează sa cumperi o masina noua, insista pe alegerea de modele care suporta aceste caracteristici:

  • Avertizare de părăsire a benzii de circulație și asistență pentru menținerea benzii de circulație

Aceste funcții folosesc camerele din jurul vehiculului pentru a monitoriza locația mașinii și pentru a vă avertiza când aceasta se deplasează în apropierea marcajului benzii de pe drum. Modelele mai vechi sună o alertă, dar depind de șofer pentru a corecta poziția vehiculului, în timp ce versiunile mai noi utilizează cea mai recentă tehnologie, numită asistență pentru menținerea benzii de rulare, pentru a menține vehiculul centrat pe banda fără asistență șoferului.

  • Avertizare de coliziune frontală cu frânare automată

Avertismentul de coliziune frontală cu frânare automată este o tehnologie importantă care avertizează dacă masina se apropie de ceva prea repede. Folosind camere, laser sau radar, mașina detectează o coliziune iminentă și aplică frânarea automată de urgență pentru a ajuta la oprirea mașinii. Acest sistem de frânare nu elimină întotdeauna o coliziune, dar poate ajuta la scăderea severității impactului.