Cum scapi de mucegaiul din casa: 3 soluții eficiente

În acest articol vei descoperi cum să identifici problemele cauzate de mucegai, să înțelegi cauzele apariției acestuia și cel mai important, vei afla cum să îl elimini definitiv. De la mobilierul din lemn până la pereții casei și baia ta, vei avea la dispoziție soluții eficiente pentru a scăpa de mucegai. 

Ce probleme cauzează mucegaiul

Mucegaiul nu numai că afectează aspectul și confortul casei, dar poate avea și un impact grav asupra sănătății locuitorilor. Expunerea la mucegai poate determina iritarea ochilor, nasului și gâtului, precum și tusea și strănutul. Persoanele cu alergie la mucegaiuri sau care suferă de astm pot experimenta reacții adverse intense. [1]

Mucegaiul are un miros specific, pământos și umed, iar petele sau zonele decolorate pe pereți, tavan sau mobilier pot indica prezența acestuia. De asemenea, mucegaiul poate fi vizibil în zonele umede, cum ar fi baia sau bucătăria.

De ce apare mucegaiul în casă

Cauzele apariției mucegaiului în casă pot fi multiple, dar cele mai frecvente sunt legate de nivelul de umiditate, izolarea și ventilația necorespunzătoare, infiltrațiile de apă și anumite materiale de construcție.

Umiditatea excesivă este un factor principal care contribuie la creșterea mucegaiului. Sporii acestuia se dezvoltă în mod ideal în zonele umede și întunecoase, iar băile, subsolurile, bucătăriile și orice zonă cu ventilație insuficientă sunt cele mai predispuse. Atunci când umiditatea din interiorul casei este ridicată, fie din cauza activităților cotidiene, fie din cauza scurgerilor de apă sau infiltrațiilor, mucegaiul poate începe să se dezvolte.

Pentru a controla umiditatea în casă, este important să aerisești și să ventilezi în mod regulat. Deschide ferestrele pentru a permite circulația aerului și încearcă să folosești hota în timpul gătitului. De asemenea, poți utiliza un dezumidificator pentru a reduce nivelul de umiditate în băi sau subsoluri. Este esențial să repari orice scurgeri de apă, să remediezi rapid daunele provocate de inundații sau infiltrații și să asiguri o bună izolare a casei.

Cum elimini mucegaiul de pe mobilierul din lemn

Identifică tipul de mucegai cu care te confrunți și evaluează cât de răspândit este acesta pe mobilierul din lemn. Nu toate tipurile de mucegai sunt la fel și unele pot fi mai dăunătoare decât altele. De exemplu, Stachybotrys, cunoscut și ca mucegaiul negru, poate fi găsit pe suprafețe din lemn și poate prezenta riscuri pentru persoanele care suferă de alergii, astm sau care prezintă alte sensibilități. [2] 

Odată ce ai identificat tipul de mucegai, vei avea nevoie de anumite produse de curățare și instrumente pentru a îl înlătura. Acestea pot include: soluții antifungice, o perie dură sau mai moale, o cârpă umedă, o mască de protecție și mănuși. Soluțiile antifungice pot fi achiziționate din magazine specializate sau pot fi preparate acasă, folosind ingrediente precum oțet alb, peroxid de hidrogen sau bicarbonat de sodiu. Asigură-te că urmezi instrucțiunile de utilizare ale produselor și că respecți măsurile de siguranță pentru a proteja atât mobilierul, cât și sănătatea ta.

Procedura de curățare:

 • Folosește un aspirator cu filtru HEPA pentru a aspira sporii desprinși din zona afectată, apoi golește rezervorul în afara casei. Asigură-te că particulele aspirate sunt sigilate bine într-o pungă. 
 • Dacă mucegaiul nu a pătruns în adâncimea lemnului, folosește apă caldă și detergent de vase pentru a-l elimina. Pulverizează soluția pe zona afectată, apoi îndepărtează mucegaiul cu o perie moale. Tamponează suprafața cu un prosop uscat. 
 • Mai poți utiliza oțet alb în locul soluției de apă și săpun. După ce aplici oțetul, lasă-l să acționeze pentru o oră, apoi șterge cu o lavetă umedă și usucă.
 • Nu folosi clor pentru a elimina mucegaiul de pe lemn. 


Pentru a preveni apariția mucegaiului pe lemn, tratează piesele de mobilier cu grund acrilic care pătrunde adânc în fibră. Un grund cu protecție eficientă împotriva mucegaiului îți poate salva mobila din lemn de infestarea cu mucegai. 

Cum înlături mucegaiul de pe pereți

Eliminarea mucegaiului de pe pereți este esențială pentru a menține un mediu sănătos în interiorul casei.  Totuși, dacă a apărut pe o suprafață poroasă, este preferabilă înlăturarea acesteia și aplicarea unui nou finisaj. 

Procedura de curățare: 

 • Asigură-te că porți echipamentul de protecție. 
 • Aplică o soluție de apă și detergent de vase pe pata de mucegai, cu buretele sau o pensulă. Clătește cu apă curată și așteaptă să se usuce. 
 • Amestecă apoi o parte clor și patru părți apă și aplică pe mucegai. Curăță cu o perie după câteva minute, apoi clătește și usucă. 

Încearcă să previi apariția mucegaiului pe pereți zugrăvindu-i cu vopsele de interior lavabile special concepute pentru spațiile expuse la umiditate, cu o bună rezistență la mucegai. Aceasta va asigura permeabilitatea la vapori a pereților, prevenind formarea condensului. 

Cum scapi de mucegaiul din baie

Pentru a scăpa de mucegaiul din baie, una dintre cele mai eficiente metode este asigurarea unei ventilații corespunzătoare. Poți deschide periodic ferestrele pentru a permite aerului să circule sau poți instala un ventilator de baie care să extragă umiditatea din încăpere. 

Procedura de curățare: 

 • Poartă mănușile și masca de protecție. 
 • Amestecă o parte clor și două părți apă, apoi pulverizează soluția pe zona cu mucegai. 
 • Lasă să acționeze 10 minute, apoi șterge cu o perie sau, în spațiile ănguste, cu o periuță veche de dinți. 
 • Clătește cu apă curată. 


În cazul în care mucegaiul persistă, verifică dacă există scurgeri de apă sau izolații necorespunzătoare care ar putea contribui la acumularea umidității în baie. Dacă mucegaiul s-a format sub plăcile de gresie, ia în considerare ajutorul unui profesionist pentru remedierea infestării. 

Aplică măsurile de prevenție de mai sus și îndepărtează mucegaiul cât mai curând după observarea lui. Acționează acum și protejează-ți casa de mucegai!

Surse:

[1] Centers for Disease Control and Prevention. “CDC – Mold – General Information – Basic Facts.” Www.cdc.gov, 17 Dec. 2019, www.cdc.gov/mold/faqs.htm#:~:text=Mold%20will%20grow%20in%20places.

[2] “Can Black Mold Kill You?” WebMD, www.webmd.com/lung/can-black-mold-kill-you.