Afla ce este un audit energetic industrial si cum te ajuta sa iti eficientizezi intreprinderea!

Detii o companie si cauti o modalitate eficienta de a-ti reduce costurile si imbunatatii profitul? O modalitate la care nu se gandesc foarte multi antreprenori este efectuarea unui audit energetic industrial.s

Detectand zonele care nu sunt eficiente din punct de vedere energetic si folosind recomandarile unei firme acreditate care realizeaza audituri energetice, poti reduce semnificativ consumul de energie si, in consecinta, poti economisi sume importante de bani. Continua sa citesti si afla tot ce trebuie sa stii despre un audit energetic industrial!

Ce este un audit energetic industrial?

Auditul implica o examinare detaliata a tuturor sistemelor si proceselor care folosesc sau afecteaza consumul de energie electrica din cadrul intreprinderii, inclusiv sisteme de iluminat, masini, sisteme de ventilatie si aer conditionat (HVAC), aparatura si sisteme folosite in productie etc. Scopul auditului este de a identifica zonele in care energia este irosita sau utilizata ineficient.

Acesta evaluare este realizata intotdeauna de un auditor autorizat ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei), care analizeaza documentele privind consumul de energie, asa cum sunt facturile, si realizeaza inspectii la fata locului folosind instrumente avansate de masurare pentru a colecta date.

Identificarea pierderilor energetice

In timpul auditului energetic industrial expertii examineaza diferitele aspecte ale operatiunilor companiei pentru a identifica locurile in care energia nu este folosita eficient. Aceasta analiza poate include verificarea scurgerilor de aer ale sistemelor de racire, analiza calitatii izolatiei cladirilor si evaluarea functionarii echipamentelor si sistemelor de iluminat.

De exemplu, o echipa de audit poate determina daca:

  • echipamentul folosit in productie face sau nu fata activitatii, daca este suprasolicitat si daca are un consum prea mare;
  • daca izolatia cladirilor este suficient de buna si daca influenteaza consumul energetic cu incalzirea sau racirea;
  • daca masinile sunt dintr-o generatie veche si consuma mai mult decat ar fi necesar si eficient.

Astfel de informatii ajuta companiile sa inteleaga unde cheltuiesc in exces energie si unde pot fi aduse imbunatatiri.

Recomandari oferite de catre echipa de auditare

In urma realizarii auditului, auditorii realizeaza un raport detaliat care contine constatarile, dar si un set de recomandari care servesc drept ajutor pentru a imbunatatii si reduce consumul lunar de energie.

Recomandarile pot include modernizarea sau inlocuirea echipamentelor ineficiente, optimizarea sistemelor de iluminat cu becuri eficiente din punct de vedere energetic, imbunatatirea izolatiei si implementarea sistemelor inteligente de management al energiei. Aceste solutii sunt de obicei adaptate nevoilor specifice ale companiei.

Companiile primesc ajutor financiar pentru a implementa mai usor recomandarile?

De cele mai multe ori, investitiile necesare pentru a eficientiza energetic companiile sunt prea mari si depasesc cu mult bugetele de investitii alocate de catre intreprinderi. Pentru a sustine reducerea pierderilor energetice ale intreprinderilor, guvernele ofera adesea granturi si stimulente ce incurajeaza investitiile in modernizare, eficientizare si durabilitate.

Aceste programe au rol de ajutor si compensare a costurilor implementarii masurilor de economisire a energiei recomandate de auditori. Guvernul Romaniei a implementat diverse programe si initiative pentru a sprijini eficienta energetica si sustenabilitatea companiilor.

Efectuarea unui audit energetic industrial este o investitie valoroasa pentru companiile care vor sa economiseasca bani pe termen lung. Prin identificarea pierderilor energetice si prin implementarea solutiilor recomandate de auditor, companiile isi pot reduce consumul de energie, pot reduce costurile si isi pot imbunatati sustenabilitatea mediului.

Esti in cautarea unei firme de auditare acreditata ANRE? Cu peste 20 de ani experienta in realizarea evaluarilor consumului de energie al intreprinderilor, Elsaco Esco este partenerul pe care il cautai!